Voertuigen zijn nog nooit zo veilig geweest als vandaag, maar een ongeval blijft mogelijk. Zo reageer je bij een aanrijding, met of zonder slachtoffers.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Ben je het slachtoffer van een ongeval met gewonden?

Na de schok van de aanrijding is het belangrijk om de plaats veilig te stellen. Evacueer de voertuigen en bied hulp aan wie dat nodig heeft. Opgelet: behalve bij brand mag je een zwaargewonde niet uit een voertuig halen. Je kunt zijn of haar letsels immers verergeren als je dat doet. Markeer de weg met de veiligheidsdriehoek en met de hulp van de aanwezigen (waaronder eventuele getuigen) om andere bestuurders te waarschuwen en te laten vertragen om een bijkomend ongeval te vermijden. Bel de hulpdiensten (101 of 112). Vergeet niet om zo snel mogelijk de kentekens van de betrokken voertuigen te onthouden of te noteren. Blijf kalm en vergeet je veiligheidshesje niet! Als er getuigen of andere personen verbonden aan het ongeval hulp bieden, verdeel dan de taken (afbakening, waarschuwing, opvangen van personen in shock, noodoproepen). Personen die niet bezig zijn met de beveiliging van de plaats, moeten achter de vangrails of op een grote afstand van het verkeer gaan staan. Doe hetzelfde als de situatie echt gevaarlijk wordt voor jou. Geef bij aankomst van de hulpdiensten alle informatie die je nuttig acht om hen te helpen de slachtoffers te bereiken en prioriteiten te bepalen. Waarschuw zo snel mogelijk je naasten en/of je werkgever. Zij kunnen zich immers zorgen maken over je afwezigheid of vertraging.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
verkeersongeval

Ben je het slachtoffer van een ongeval zonder zwaargewonden?

Als er geen gewonden zijn en de voertuigen nog kunnen rijden, maak dan de rijbaan vrij na de gebruikelijke vaststellingen. Neem foto's en maak markeringen voor de vaststelling. Als de schade groot is, of er na het ongeval minstens één gewonde of iemand agressief of verward is, bel dan de hulpdiensten op 101 of 112. Hetzelfde geldt als een van de partijen duidelijk niet over documenten beschikt die in orde zijn (met name voor de verzekering) of probeert te onderhandelen in jouw nadeel. Noteer goed de kentekens van de betrokken voertuigen. Bij een vluchtmisdrijf, zelfs na een klein incident, moet je altijd contact opnemen met de politie (101 of 112) om een klacht in te dienen. Als er getuigen waren, vraag hen dan naar hun contactgegevens om je klacht te staven.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
aanrijdingsformulier

Wat te doen bij een licht ongeval?

In het kader van een licht ongeval kan je meteen een aanrijdingsformulier invullen. Dit document zit in principe bij het verzekeringsbewijs in het handschoenenkastje. Als de situatie met de tegenpartij gespannen wordt, neem dan afstand om conflicten en geweld te vermijden en vraag hulp aan de politie (101 of 112). Geef echter niet de indruk dat je probeert te vluchten van de plek van het ongeval. Vergeet bij het invullen van het formulier niet dat alle vermeldingen, bezwarend of ontlastend, door de verzekeringen gebruikt zullen worden. Wees dus aandachtig:

  • Zelfs als de andere gebruiker geen vaststelling heeft, vul je er een in.
  • Gebruik een pen en schrijft met voldoende druk voor de doorslag (tweede exemplaar).
  • Kijk het identiteitsbewijs van de andere partij goed na.
  • Noteer de contactgegevens van de getuigen (vrienden en familieleden worden niet als getuigen beschouwd).
  • Geef enkel essentiële aanwijzingen en maak een duidelijke en gedetailleerde schets.
  • Vak 14 biedt de mogelijkheid om een interpretatie van het ongeval te geven onafhankelijk van de tegenpartij.
  • In het kader van een ongeval met een minderjarige (voetganger – fietser) moet de handtekening van een ouder of voogd worden verkregen.
  • Beide partijen moeten het aanrijdingsformulier ondertekenen, maar als het eenmaal ondertekend is, is het moeilijk om terug te komen op de verklaringen.
  • Als het voertuig geïmmobiliseerd is en de interventie van de politie niet nodig was, zorg dan voor een afsleepdienst om de weg vrij te maken. Is de politie aanwezig, dan zullen de agenten zorgen voor het vrijmaken van de plaats van het ongeval.
  • Waarschuw zo snel mogelijk je verzekering of tussenpersoon om de nodige stappen te nemen en te zorgen voor de dekking van menselijke en materiële schade aan jezelf en aan andere partijen.
  • Na het ongeval is er een risico op weerslag. Raadpleeg bij pijn onmiddellijk een arts. Adrenaline heeft je op het moment van het ongeval mogelijk belet om een letsel of probleem te voelen. Wacht niet om je stress en/of angsten over de gebeurtenis te bespreken met vertrouwenspersonen (partner, goede vrienden, therapeut) om emotionele trauma's te vermijden. Dat geldt ook als je getuige was van het ongeval of slachtoffers of getuigen in nood hebt gezien of ondersteund.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?