Veel mensen werken, uit vrije wil of uit noodzaak, in Brussel. In de stad raken en parkeren zijn niet altijd gemakkelijk. Wat zijn de tips, trucs en regels voor parkeren in de hoofdstad om te voorkomen dat je je dagwinst aan parkeergeld uitgeeft?

P - WYSIWYG - Alignment Left

Er zijn 5 soorten parkeerzones in Brussel, naast de speciale zones. Elke zone heeft zijn eigen tarief en regels. Parking.brussels is uitgerust met scan-voertuigen: de scancars. Deze controleren eenvoudig je parkeerplaats en boetes worden licht uitgedeeld. Er zijn echter enkele hulpmiddelen om je te helpen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Regels die je moet kennen

De blauwe zones waar je je schijf moet gebruiken worden gecontroleerd. Het is niet langer voldoende om de schijf om de twee uur om te draaien, want de scanners zullen je opsporen. Je moet je voertuig dus na de toegestane tijd verplaatsen.

Image
parkeerschijf

 

Voor betaalde zones zijn apps ontwikkeld om je het parkeren gemakkelijker te maken. Er bestaan er verschillende, maar het principe is altijd hetzelfde. Je kunt er parkeergeld mee betalen in de gemeenten Elsene, de Stad Brussel, Anderlecht, Molenbeek, Jette, Evere, Schaarbeek, Koekelberg en Vorst. Overeenkomsten met andere gemeenten zijn in de maak. Je kunt bijvoorbeeld de apps EasyPark, Yellowbrick of Seety downloaden. Als je een parkeerplaats gevonden hebt, log je in, lokaliseer je en volg je de betalingsinstructies. Het aftellen gebeurt onmiddellijk als je in de app meldt dat je de plaats verlaat. Merk op dat je met deze apps niet kunt profiteren van de 15 minuten gratis parkeren. Een professionele account aanmaken vereenvoudigt ook het beheer van je uitgaven, want je ontvangt een factuur per e-mail.

Image
parkeerapp

 

In het geval van een grote levering, een verhuizing of een werf moet je een parkeerplaats reserveren. Dit moet vooraf (minimaal 5 dagen) bij de plaatselijke administratie gebeuren. De tarieven variëren naargelang de gemeente. Neem dit op in je offertes of bepaal dat deze kosten voor rekening van de klant zijn.

Voor klussen die de tussenkomst van een professional vereisen, kan bij Parking.brussels een gewestelijke vrijstellingskaart aangevraagd worden. Nadat je het formulier met je gegevens (o.a. toegang tot het beroep, KBO- en BTW- registratie) hebt ingevuld, moet je nog de maandelijkse bijdrage van €90 betalen.

Ook privéparkings zijn een oplossing, hoewel ze niet altijd toegankelijk zijn voor bedrijfsvoertuigen. Sommige bieden dagelijkse of maandelijkse reserveringen aan via platforms als Onepark of BePark.

 

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?