Als u ooit naar warmere oorden aan de middelandse zee afgezakt bent, zult u gemerkt hebben dat witte auto's in de regio erg populair zijn. Is dit een economische keuze van de zuidelijke automobilisten? Of  vinden ze wit daar mooier dan een andere buitenkleur? Of is het een pragmatische keuze om de impact van de zon op de binnentemperatuur te beperken?

Het zal u niet verbazen dat de temperatuur van een voertuig dat in direct zonlicht geparkeerd staat snel oploopt ongeacht de kleur van de carrosserie. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen een donkere kleur - die meer en sneller zal opwarmen omdat deze meer zonnestralen absorbeert - en een lichte kleur, die ook zal opwarmen, maar minder snel.

Laboratoriumproeven met UV-licht simuleerden bijvoorbeeld een Europese zomerdag met een buitentemperatuur van 25°. In geval van een witte auto steeg de temperatuur van het koestwerk in "volle zon" in 20 minuten van 25 naar 55 graden. Terwijl bij een zwarte auto de temperatuur in dezelfde tijd steeg tot 70 graden. Nogal een verschil!

Betekent dit dat de temperatuur in een auto op dezelfde manier stijgt naargelang de carrosserie licht of donker is? Gelukkig is hier het antwoord nee! In de meest extreme en zeldzame omstandigheden, kan een verschil van 5 graden in de passagiersruimte worden gemeten afhankelijk van de buitenkleur. De temperatuur in de passagiersruimte stijgt echter zo snel en tot zulke hoge pieken (tot 80 graden op het dashboard en tot 45 graden op gezichtsniveau) dat het effect van de buitenkleur als verwaarloosbaar kan worden beschouwd.

Onze gouden tip is de volgende: laat geen kind, persoon op leeftijd of dier alleen achter in een auto die in direct zonlicht geparkeerd staat. Nooit !

Interessant?