Je hebt je oog laten vallen op een nieuwe motorfiets en de bestelbon is ondertekend, proficiat! Het is ongeduldig afwachten: je kijkt ernaar uit om op je tweewieler te springen en er staan je heel wat nieuwe avonturen te wachten! Voordat je de weg opgaat met je nieuwe motorfiets, moet je wel nog enkele stappen nemen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
nieuwe favoriete motor

1. Financiering

De aankoop van je motorfiets kost geld en er zijn financiële oplossingen om je droom waar te maken. Sommige merken bieden hun eigen financiële producten aan, jouw concessiehouder kan goed advies bieden. Net als voor de aankoop van een auto bieden banken financieringsoplossingen aan en is het soms mogelijk om er ook de kosten voor je uitrusting in op te nemen. Vergeet niet om de kosten (JKP) te vergelijken en van tijdelijke acties te profiteren.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
financiering nieuwe motor

2. Verzekering

Rijden op de openbare weg impliceert een verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Ze heeft tot doel de stoffelijke en lichamelijke schade aan derden te dekken bij een ongeval veroorzaakt door jouw voertuig.

Er kunnen ook aanvullende waarborgen worden afgesloten, zoals:

  • pechbijstand
  • een bestuurdersverzekering die je vergoedt als je gewond raakt, zelfs als je in fout bent
  • rechtsbijstand
  • een omnium (mini of full) om je motorfiets (of zelfs je uitrusting) te beschermen tegen financieel verlies

Wanneer je hebt gekozen welke waarborgen je wilt voor je motorfiets, kun je met een vergelijkingstool makkelijk verschillende aanbiedingen simuleren.

Heb je al een autoverzekering, vraag dan bij je makelaar naar de voorwaarden om beide verzekeringen te combineren. Sommige maatschappijen bieden in dat geval zeer interessante voorwaarden.

Voor minderjarigen, aangezien je in België vanaf 16 jaar met een bromfiets mag rijden, wordt de verzekeringsovereenkomst op naam van de wettelijke vertegenwoordiger van het kind opgesteld ten gunste van die laatste.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
BA + aanvullende waarborgen

3. Inschrijving

Je concessiehouder bezorgde je het gegeerde inschrijvingsformulier en je hebt de verzekering uitgekozen die het best bij jouw gebruik past. Dit document is dus ingevuld en voorzien van het verzekeringsvignet. Je hoeft nu enkel nog je aanvraag in te dienen bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Dit is heel eenvoudig en je kunt kiezen uit drie methoden:

  • je verzekeringsmakelaar voert de aanvraag zelf in het WebDIV-systeem in
  • je meldt je aan het loket van de DIV om het formulier af te geven
  • je stuurt dit formulier per post naar de DIV (City Atrium Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel)

In alle gevallen wordt de aanvraag doorgestuurd naar de dienst Speos van bpost die instaat voor de fabricage van de nummerplaat. De postbode levert daarna jouw nieuwe nummerplaat met inschrijvingsbewijs tegen het bedrag van 30 euro, contant te betalen bij ontvangst.

Er bestaat een versnelde procedure en de mogelijkheid om je nummerplaat te personaliseren, maar die diensten zijn betalend. 

P - WYSIWYG - Alignment Left

4. Taksen

De bevoegdheid is gewestelijk en dus variabel volgens je woonplaats.

Vlaanderen heeft het belastingsysteem in 2013 herzien op basis van milieucriteria.

In Wallonië en in Brussel blijft het belangrijkste criterium het vermogen van de motorfiets. Deze taksen zijn er voor particulieren en voor professioneel gebruik. Zodra je inschrijvingsaanvraag is geregistreerd, ontvang je een betalingsbericht van de Administratie der Directe Belastingen.

  • De belasting op inverkeerstelling (BIV): eenmalig te betalen bij de inverkeerstelling van het voertuig. In Wallonië ben je ook onderworpen aan een malus op basis van de CO2-uitstoot.
  • De verkeersbelasting (VB): jaarlijks te betalen.

We bieden je deze calculator aan om gemakkelijk het bedrag van de taksen te achterhalen: 

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
VB BIV belastingen
Interessant?